Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár – Különlegességek, ritkaságok a Szombathelyi Képtár grafikai gyűjteményében

9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.

http://www.savariamuseum.huhttp://www.keptar.szombathely.hu/

2017. 05. 11 – 06. 25.

A Szombathelyi Képtár 3000 darabos grafikai gyűjteményében bőven vannak ritkaságszámba menő grafikák, amelyek a készítő személye, a mű témája vagy a kivitelezés módja miatt különlegesek.
A régebbi alkotások között értékes metszeteket, rajzokat őrzünk. A legkorábbi mű Albrecht Dürer Krisztus Emmausban című fametszete 1511-ből. A 17. és 18. századból városképek, Versailles-i és angol kastélyok látképei, valamint portrék találhatók a kollekcióban olyan ismert mesterektől, mint Jacques Rigaud (Marseille 1681 k. – 1753 után), Luke Sullivan (1705-1771), Andreas Schmutzer (Bécs 1700 – Bécs 1740). A 19. századi gyűjteményben kiemelkedik Franz Lenbach (Schrobenhausen 1836 – München 1904) alkotása, egy fiatal leány pasztell arcképe.
A modern, a 20. századi és a kortárs gyűjteményből is válogattunk különlegességeket: láthatók lesznek híres alkotók főműveinek első darabjai, meglepő helyen és időben készült alkotások és olyan művek is, amelyek kalandos utat jártak be a gyűjteménybe kerülés előtt. Lesznek képek, amelyeknek anyaga, technikája meghökkentő, és szerepel egy olyan rajz is, amelyhez az alkotója hozzá sem ért, mégis az ő munkájának számít.
A kiállításon mintegy félszáz grafikát ajánlunk a közönség figyelmébe. Mindegyik képhez szöveges kommentár tartozik: egy elemzés vagy egy történet tárja fel, hogy az adott mű miért sorolható a különleges vagy ritka alkotások közé.
Válogatásunkban többek között Almásy Aladár, Diósy Antal, Fillenz István, Gellér B. István, Giandante X, Halbauer Ede, Erich Hauser, Herman Lipót, Kassák Lajos, Leon Alex, Maurer Dóra, Henry Moore, Romvári János, Sarkadi Péter, Pierre Székely, Türk Péter, Tandori Dezső, Vagyóczky Károly alig ismert alkotásai szerepelnek.