Aba-Novák Galéria, Leányfalu – Titkos kert – Varga Zsófi kiálítása

2016 Leányfalu, Móricz Zs. út 124.
www.aba-novak.hu

2017.04.15. – 05.06.

Április 15-én érkezik hozzánk következő kiállítónk, Varga Zsófi grafikus. Zsófi igazi gyereksztárként kezdte pályáját, közel harminc éve az ÉS hasábjain jelentek meg grafikái, és nagyon hamar a szívébe zárta rajzait és alkotóját a közönség. Gyakori eset, hogy üstökösként föltűnő ifjak később nem váltják valóra az induláskor remélt ígéretet.
Időközben Varga Zsófi már érett művésszé vált, kétgyerekes családanyaként az élet más területein is módja van bizonyítani rátermettségét. Az ún. kisképző (Képző- és iparművészeti gimnázium) grafikai osztályát elvégezve tudatos döntése volt, hogy nem lépett tovább a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol pedig szinte tárt kapuk várták volna. Ehelyett szigorú önképzésen alapuló utat választott, ahol a rézmetszésben mélyedt el, és ez a grafikai technika mára is meghatározó területe maradt. Az évek során mélyült és kiteljesedett a tudása, újabb területet, a litográfiát hódította meg a maga számára. Ezenközben a gyerekvilág is vonzotta, az utóbbi időkben munkái kiszínesedtek.
Varga Zsófi 1992-ben végzett a kisképzőben, munkáit gyakran állítja ki egyéni és csoportos bemutatókon, többek között 2000-ben Leányfalun, az egykori Sicc villában is. Az Aba-Novák Galériában is szerepelt már csoportos bemutatónkon. Idén télen a Klebelsberg Kultúrkúriában mutatta be legújabb munkáit, és ennek az anyagnak egy szűkített változatát hozza el az Aba-Novák Galériába. Az anyag jelentős része litográfiai nyomatokból épül föl, de megtalálhatók lesznek kisméretű munkái is. A Titkos kert cím pedig Zsófi világának összefoglalója, lakói egyszerre reális és meséből előlépő alakok.

Varga Zsófi kiállítását 2017. 04. 15-én 18:00-kor nyitjuk, gitárzene kíséretében. A megnyitót Kéri Imre grafikusművész tartja majd.